After a loooooongggggggggg time remain silent





Bismillahirrahmanirrahim....

Lamanya tak update blog.  kesian blog. takde hati lah..
but anyway biak p lah ape org nak kate...  


mcm2 berlaku sepeninggalan ku tak update blog nih. 
nak cerita satu persatu panjang...

START cerita dengan cerita pertama.  KERJA.....
sekarang dah masuk 4 bulan sy menjadi staff di National Feedlot Corporation.
as Secretary to Feedlot Manager. 
Alhamdulillah, sudah lepas bulan ketiga, Dah confirm.
nama company kalau didedahkan kat sini agak2 jdi isu tak...haha...(hanya org2 yg tau cerita je paham)
well, kalau sesiapa yg ambil tahu tentng perkembangan negara, mungkin akan tau tentang NFC nih.
tapi, ape2 yg berlaku pun, itu semua org atasan punya ceritalah...
org bawahan buat kerja carik rezeki mcm biasalah selagi takde ape2 yg melarang kita berbuat sedemikian.
kalau ikutkan gambar rack di atas, ada nama 3 org. Mejar, Nabila, Dr dali.
sume tu sebab...........before nih nama jawatan sy Secretary to Feedlot Manager & Abattoir Manager.
sebab tuh rack kene tulis name. kot tak huru - hara.
memang agak huru - hara lah jugak bila di beri tugas menjaga dua orang.
macam tak cukup kaki tangan 4 nih, kalau boleh sehari tu dipanjangkan, nak mintak sehari jd 48 jam...
tp sekarang, after 3 bulan. diringankan tugas.
diminta menjaga sorang je manager.  sorang lagi di carikan pembantu baru...
fuhhhh. lega sgt2...alhamdulillah..:)


Alkisah mulanya dulu planning nak further study.
tapi bila dah pegang gaji, jawatan (junior pun lg) 
tp, tak semestinya junior boleh jd senior kan.
selepas ditolak tambah, fikir2 balik. habis degree nanti lagi byk cabaran nak dapatkan kerja..
time dah kerja ni pun ada jugak pergi interview2 lain 
antaranya di UTEM, FELDA, dan ape lagi lupa.
still sekarang, tunggu jawapan dari FELDA. utem dah gagal.
baru lah sedar, memang double triple susah nak kerja sekarang 
nak2 fresh grad. 
after all, jawatan secretary nih pun diambil kira pengalaman.
sama jugak macam qualification. if pengalaman byk pun, boleh jugak demand gaji..
study insyaAllah, jika diizinkan buat PJJ.

sebelum ni ayah hantar pergi balik ke tempat kerja.
memang niat di hati nak je bawak moto,
tp mak ayah tak bagi. 
lagi2 sekarang nih punya time, kes ragut ape sume berleluasa.
start bulan 1, sy duduk dalam, rumah kakitangan.
tak tau lah kenapa dari awal tak mau duduk dalam.
ape yg nak disusahkan, 
fully furnished, api air tak payah bayar,
rumah apetah lagi.
pergi tempat kerja selang beberapa buah rumah je..
duit hanya untuk duit makan, bb nak untuk mak ayah jer..
hati takdak. tapi I HAVE TO. sampai bila nak duk bawah ketiak mak ayah je
bila duduk sendiri, semua kena buat sendiri. berdikari.
lagi2 MEMASAK sendiri. penat ke tak balik kerja tu, 
kena jugak memasak, fikir lauk ape nk masak otw jalan kaki balik ke rumah tu.
carik resipi di internet, tak pun terus je tanye emak...:)
baru lah tau kan cmane rase penat lelah mak memasak before ni..
lagi satu, dapat jugak kumpul harta sikit2. 
peralatan elektrik la kebykannya...yg lain dah memg company sediakan.



em...ape lagi...aaaaa.. MUET...aaaa...result tak seperti yg dijangkakan..:(

tp LESEN menggembirakan...:)))
bayangkan budak yg tak pernah pegang stereng kereta before nih,
yg hanya practise bawak kereta dgn acik isa ( tlg promote nih ) :p
hanya selama 5x, (kalau tak silap kira lah)
5 x tu pulak, hanya setiap hari ahad...
agak2 2 jam lah...
agak special jugak. sebab orang lagi practise setiap hari selasa - jumaat,
menunggu turn.
tp budak sorang nih disebabkan asyik balik malam je tiap2 hari,
so diizinkan untuk pektis hari dia cuti.
bertambah sadis, die cuti hari ahad jer....(sabtu 1/2 day) siap beritahu.
so...acik yg baik hati tu pun berkorban lah untuk si kecik ni
mengajar dgn penuh gigih,
sabar dan tekun nya.
maka...lulus lah budak ni mendapat lesen kereta dgn jpj
dgn markah 17/20....hehe



emm..i think tu je kot setakat nih yg nak dikongsi...
moga semua perjalanan hidup ku lancar dan dimurahkan rezeki, naik pangkat dan dipermudahkan urusan di tempat kerja dan orang2 sekeliling...amin.



Thanks for reading :)

3 0 Comments...:

nana iliyanah said... [Reply to comment]

tau tau. aku tau pasal NFC ni. bab bab isu semasa sekarang kegemaran aku. kehkeh. wahhhh bestlahhh dah keje. jelessss -.-

bellakhairi said... [Reply to comment]

hehe....bagus2...warganegara M'sia yg mengikuti perkembangan semasa...:)
sabar2...ade rezeki ko tu nanti...

Cik Rose Cute said... [Reply to comment]

follow sini dear...