Cara Menangani dan Mengatasi Stress


Tadi sy ditugaskan tuk wat public speaking kat dalam kelas.   Tajuk yang saya pilih adalah cara menghadapi dan mengatasi tekanan.




sangat indah pemandangan kat pic nih. :p

Sebenarnya ade udang di sebalik batu jugak di sebalik pemilihan tajuk tuh....:(. soal hati memang xdapat disorok. walaupun senyuman terukir, tapi riak muka jelas menggambarkan semuanya kot. Oh hati, cepat lah pulihhh....


terngiang - ngiang pulak lagu si aizat nih kat telinga .


Aizat - Hanya Engkau Yang Mampu

Ku cuba redakan relung hati
Bayangmu yang berlalu pergi
Terlukis di dalam kenangan
Bebas bermain di hatiku

 Cerita tentang masa lalu
Cerita tentang kau dan aku
 Kini tinggal hanya kenangan
Kau abadi di dalam hatiku

 Harusnya takkan ku biarkan engkau pergi
 Membuat ku terpuruk rasa ingin mati
 Derita yang mendera kapan akan berakhir
Hanya engkau yang mampu taklukkan hatiku
 Cerita tentang masa lalu

 Cerita tentang kau dan aku
 Kini tinggal hanya kenangan
Kau abadi di dalam hatiku

 Harusnya takkan ku biarkan kau pergi
Membuat ku terpuruk rasa ingin mati
Derita yang mendera kapan akan berakhir
 Hanya engkau yang mampu taklukkan hatiku

Aku cinta ooohhhhhh
 Aku cinta oooooooo
Aku cinta ooohhhhhh
 Aku cinta oooooooo





Nih antara cara yang boleh dilakukan untuk atasi masalah hati. (hasil menGoogle tadi)


1.Korang tulis 10 pucuk surat dan korang poskan kat diri korang sendiri, pastu balasler balik kesemua surat-surat tersebut... Lakukan setiap hari, 3 kali sehari... ( sah sy xkan buat )



 2.Jauhkan diri korang daripada filem-filem Hindustan dan juga drama-drama swasta yang tangkap raung. ( tangkap raung, uh, terpaksa buang hobi dengar lagu retro sementara waktu )



  3.Join ruangan berkenalan di dalam majalah-majalah atau wat sesi berkenalan tepi-tepi jalan.... Bukak ler warong khas untuk sesi interview tuh... Alaaa... bunga bukan sekuntum, kumbang lak berlambak lagi.. ( x minat laahhh byk keje berpekdah lain yang boleh dibuat  )



 4.Buat perusahaan menternak itik... Nanti bila itik korang bertambah, korang pasti akan lupa kat pasangan korang tu, sebab korang terlalu sibuk menjaga itik-itik gembo korang....( tidakkk....takut nanti itik tu kejarrr...)


 5.Sibukkan diri korang dengan bekerja... Bantai overtime bebanyak... Bila duit dah lebat nanti, korang carikk ajer yang lain, ngawin terus, senang idup tak yah susah-susah nak sakitkan kepala... (dah puas sibukkan diri, tapi ingat jugak. camane? )



 6.Korang pi ngadap cermin korang yang sememangnya setia ngan korang... Korang buat ler lawak giler yang tak masuk di akal, pastu korang gelak ler sendiri... ( yang ni suka, sebab i like cermin. walahhh ) 







P/s : Ini entri sampah kot. banyak mengarut...hurrr...tido tido. InsyaAllah , time will heal.  

Thanks for reading :)

2 0 Comments...:

Anonymous said... [Reply to comment]

ade lg satu..ko g layan anak buah ko si nisa tu mengomel..kompom syok!!x pon layan si firas yg lasak tuh..

ctbella said... [Reply to comment]

HAHAHAAA.....tak nak ar layan nisa. die kan suke marah den. goram yo tgok ea aii..sabar yo.
firas lak badan bukan main eh lombut terlentok sano sini. hadui ponek do layan ea.
makin tension jadi ea ad ar....hehehe...=). Gurau je.